“YENİLENEBİLİR ENERJİDE İSPANYA’YA GÖRE POTANSİYELİMİZ DE YÜKSEK YAPACAK İŞİMİZ DE…”

  • “YENİLENEBİLİR ENERJİDE İSPANYA’YA GÖRE POTANSİYELİMİZ DE YÜKSEK YAPACAK İŞİMİZ DE…”
  • “KÜMELENMEDEN GÜÇ DOĞAR”
  • ENERJİ SANAYİCİLERİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI ALPER KALAYCI:
  • “BEST FOR ENERGY PROJESİ KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İSPANYA SEYAHATİMİZ, HEPİMİZ İÇİN UFUK AÇICI VE ÇOK ÖĞRETİCİ BİR SEYAHAT OLDU.”
  • “TÜRKİYE OLARAK YENİLENEBİLİR VE TEMİZ ENERJİDE DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİNDEN BİRİ OLAN İSPANYA’DAN ÇOK DAHA YÜKSEK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ. ANCAK EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ KÜMELENMEDEN UZAK OLUŞUMUZ…”

 

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın paydaşı olduğu Best For Energy projesi kapsamında, İspanya’nın Bilbao ve Barcelona kentlerini kapsayan teknik gezi tamamlandı. Seyahate ENSİA üyesi 13 şirketin temsilcilerinin yanı sıra,  İzmir Kalkınma Ajansı yöneticileri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Türkoğlu da yer aldı.

 

// “OLMAMIZ GEREKEN NOKTANIN ÇOK GERİSİNDEYİZ”

 

Seyahat hakkında değerlendirmelerde bulunan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerinde dünyanın en ileri ülkeleri arasında yer alan İspanya’da yeni teknoloji ve iyi uygulama örneklerini yerinde görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye’nin Mart ayı sonu itibarıyla 100 bin 334 Megavat’a (MW) ulaşan elektrik enerjisi kurulu gücü içinde “yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları” olarak kabul edilen Rüzgâr, Güneş, Biyokütle ve Jeotermal enerjinin payının yüzde 22 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Kalaycı, “Bu seviye son 15 yılda gerçekleşen çok önemli bir başarı hikâyesinin sonucu olsa da ulaşmamız gereken yerin çok çok gerisindeyiz.” dedi.

Avrupa’nın her ülkesinde olduğu gibi İspanya’da da elektrikli araç satış rakamlarında ciddi sıçramalar yaşandığına işaret eden Kalaycı, bu durumun araçların şarj istasyonlarına yönelik altyapılara ciddi ölçekte yatırım gerektirdiğini ifade etti.

Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

// ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ ALTYAPISINA BÜYÜK YATIRIM

 

“Ziyaretlerimiz sırasında görüştüğümüz uzmanlar, Avrupa’da gelecek 10 yılda elektrikli araç kullanımının yüzde 30 ila 40 seviyelerine ulaşmasını beklediklerini ifade ettiler.  İspanya da bu talebi karşılamak üzere ciddi altyapı yatırımlarına başladı. Ülkemizde bu yönde ciddi çalışmalar olduğunu biliyoruz. Yakın gelecekte bu tür sorunlarla karşılaşmamak için şimdiden üretim ve dağıtımda altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Çevreci elektrikli araçları, çevreyi kirleten ya da ithal kaynaklarla ürettiğimiz elektrik ile şarj etmememiz gerekiyor.”

 

// “YEREL YÖNETİMLER AKTİF ROL ÜSTLENMELİ”

 

Kümelenme yapılarının sadece İspanya’da değil, dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde yerel yönetimler tarafından domine edildiğini ve finansal destek sağlandığını ifade eden ENSİA Başkanı Kalaycı, Türkiye’de de mutlaka benzer bir sistemin üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Yerel yöneticilerin, yönettikleri kente yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarının kazandırılmasında aktif rol üstlenmeleri gerektiğini vurgulayan Alper Kalaycı, Türkiye’nin merkezi ve yerel kamu yönetim organlarında bu yönde bir farkındalık oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.