SANAYİCİYE ELEKTRİK ŞOKU ARTACAK!
1 NİSAN 2018’DEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİREN EPDK TEBLİĞİ İLE SANAYİCİLERİN ELEKTRİK MALİYETİ %20 İLÂ %30 ARASINDA ARTTI. ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BÜYÜK ENERJİ TÜKETİCİLERİ İÇİN BELİRLENEN YILLIK 50 MİLYON KWH VE ÜZERİ TÜKETİM SINIRININ AŞAĞI ÇEKİLMESİ İLE DAHA ÇOK SAYIDA SANAYİCİ ELEKTRİK İHTİYACANI ULUSAL TARİFEDEN SAĞLAYAMAYACAK.
ENSİA YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN VATANSEVER:
“SANAYİCİNİN HER AY ARTAN ELEKTRİK FİYATI İLE KÜRESEL PİYASALARDA REKABET ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL. ”
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 20 Ocak 2018’de yayınlanan ve 1 Nisan 2018’de yürürlüğe giren tebliğin yarattığı şokun yankıları sürerken, yıllık tüketim limitlerinin düşürülmesi ile elektrik maliyetleri artan reel sektör kuruluşlarının ve OSB’lerin sayıları çoğalacak.
“Son Kaynak Tedarik Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ” gereğince 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren yıllık elektrik tüketimi 50 Milyon kWh ve üzerinde olan “büyük enerji tüketicileri” olarak tanımlanan sanayi tesisleri elektrik ihtiyaçlarını ulusal tarifeden sağlayamıyor. Organize Sanayi Bölgeleri, demir çelik ve petrokimya tesisleri, çimento fabrikaları gibi büyük ölçekli kuruluşları kapsayan bu yeni düzenleme ile şirketlerin elektrik maliyetleri %20 ilâ %30 arasında artış göstermişti.
// PAHALI ENERJİ KULLANAN
SANAYİCİ SAYISI ARTACAK
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever,
Yakında bu uygulamanın genişleyeceğini ve 50 Milyon kWh olan yıllık enerji tüketim limitinin aşağı çekilmesi ile çok daha fazla sayıda sanayi tesisi ve Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji maliyetinin artacağını söyledi. Bu durumıun sanayicinin maliyet yapısını bozacağını ve öngörülemezliği artıracağını kaydeden Vatansever, “Önümüzdeki günlerde yıllık elektrik tüketim limitinin düşürülmesi ile çok daha fazla sanayi tesisi tarife dışında kalacak ve Nisan 2018 döneminde olduğu gibi tarifeye göre çok yüksek fiyata enerji kullanacak. Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığımızı ve EPDK yöneticilerimizi bu konuda şimdiden uyarma ihtiyacı hissediyoruz” dedi.
// “BU DÖVİZ KURU İLE
FİYATIN İNMESİ İMKANSIZ”
EPDK tarafından yayımlanan Ocak 2018 Ulusal Tarifesi’nde sanayi için elektrik fiyatı 21,97 krş/kWh iken Nisan 2018 Ulusal Tarifesi’nde sanayi için 22,98 krş/kWh, yeni tebliğe göre ise Nisan 2018 dönemi
elektrik yalın birim maliyetinin 26,5 ile 28 krş/kWh aralığında olduğuna dikkat çeken Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yeni Tebliğe göre Elektrik Piyasasında saatlik değişen Piyasa Takas Fiyatı (PTF), sanayi tesisi ya da OSB’nin o saatte tükettiği elektrik miktarı çarpımı hesaplanarak o saatte elektrik için ödeyeceği bedel hesaplanıyor. Bu rakama Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti ve aracı firmalara ödenen komisyon eklendiğinde Nisan 2018 için şirketlerimizin tüketim profili ve tedarikçisine ödediği komisyona bağlı olarak elektrik fiyatı 26,5 ve 28 krş/kWh olarak gerçekleşiyor. Bu fiyata ilave olarak dağıtım bedeli, sistem iletim bedeli ve diğer vergi ve fonlar da ekleniyor. Her ay farklı, belirsiz ve yüksek fiyattan enerji satın almaya zorlanan sanayicinin enerji maliyetini öngöremeden ulusal ve uluslar arası piyasada rekabet etmesi mümkün değil. Diyelim ki sanayicimiz bugün bir sipariş aldı, sözleşmesini yaptı ve malını Temmuz ayında teslim edecek. Maliyetlerini hesaplarken belirlediği elektrik fiyatı, üretime başladığı anda belki %10, belki %30 artacak. Enerji üretiminde ithal kaynaklara %75 oranında bağımlı olduğumuz ve döviz fiyatının sürekli yükseldiği bir durumda, piyasa fiyatının düşme ihtimalini hemen hemen sıfır görüyoruz. Zaten zorlukla üretim yapan sanayicimizin rekabet koşullarına darbe vuracak bu tür girişimlerin olmamasını diliyoruz”