SANAYİCİ 2019’DA ENERJİDE İNDİRİM BEKLİYOR

SANAYİCİ 2019’DA ENERJİDE İNDİRİM BEKLİYOR

ENSİA YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN VATANSEVER:

“1 OCAK 2018’DEN ELEKTRİĞİN FİYATI KONUTLARDA %44,9, SANAYİ VE TİCARETHANELERDE %70 ARTTI. DÖVİZDEKİ DENGELENME SONRASI, 1 OCAK’TAN İTİBAREN EN AZ %30 İNDİRİM BEKLENTİSİ İÇİNDEYİZ.”

“KALICI ÇÖZÜM, HİDROKARBON KAYNAKLARINDAN ENERJİ ÜRETİMİNİN AZALTILMASINDA YATIYOR. ÇIKIŞ YOLUMUZ YENİLENEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ.”

 

Elektrik ve doğal gaz fiyatları, gerek konutların gerekse iş dünyasının maliyet kalemleri içinde çok önemli bir paya sahip. Türkiye ağır kış şartlarına teslim olmuşken, konut ve sanayi tesislerinde enerji tüketimi hızla artıyor.

1 Nisan, 1 Ağustos, 1 Eylül ve 1 Ekim 2018 tarihlerinde yapılan zamlarla birlikte bu yıl içinde konut kullanıcılarının elektrik faturası %44.9, sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatmada kullanılan elektriğin faturası ise %70 oranında artış gösterdi.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, döviz kurlarında yaşanan artış gerekçe gösterilerek yapılan zamların, sanayiciyi üretim yapamaz hâle getirdiğine dikkat çekerek, “Ekim ayı ortasından itibaren döviz kurlarının 2 TL civarında gerileyerek daha stabil bir pozisyona geldiğini görüyoruz. Bu durumda sanayiciler olarak 1 Ocak 2019’dan itibaren elektrik ve doğal gaz fiyatlarında en az yüzde 30 indirim bekliyoruz. Sektörlere göre farklılaşmakla birlikte, işletmelerin maliyet kalemleri içinde enerji yüzde 15 ilâ yüzde 40 arasında bir paya sahip. Enerji fiyatları bizim dışımızda oluşan ve müdahale edemediğimiz bir değişken. İşletmeler zaten çok zor şartlarda üretimlerini sürdürmeye ve rekabetçi olmaya çalışırken, enerji maliyetleri üretim süreçlerini iyice zora sokuyor.” dedi.

 

// “ÇÖZÜM YENİLENEBİLİR ENERJİDE”

 

Aynı durumun konutlardaki tüketim için de geçerli olduğunu vurgulayan Vatansever, dört kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketiminin 230 kilovatsaat olduğu varsayıldığında, 2017 sonunda bu tüketim için 137 TL ödeyen vatandaşların bugün aynı tüketim için 42.6 TL daha fazla ödediğini belirtti.

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yılın ikinci yarısında art arda yapılan zamların, enflasyon artışının da kök sebepleri arasında yer aldığını anımsatan ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, elektriğin enflasyon sepetinde %2.39, doğalgazın ise %1.44 ağırlığı olduğuna işaret etti.

Vatansever, Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 75’inin ithal kaynaklardan elde edildiğini, kalıcı çözümün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içindeki payının artırılmasında yattığını sözlerine ekledi. 88 bin Megavat’lık kurulu güç içinde Rüzgar, Güneş,Biyogaz ve Jeotermal enerjinin payının yaklaşık 13 bin MW olduğunu kaydeden Vatansever, yüzde 15’e karşılık gelen bu payın, 2023 yılına kadar yüzde 30’a çıkarılması hedefinden uzaklaşılmaması gerektiğine dikkat çekti.