ENSİA YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN VATANSEVER

ENSİA YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN VATANSEVER:

“RÜZGÂR İZMİR’DE AMA OKULU ANKARA’DA”

“YENİLENEBİLİR ENERJİ LİSESİ YAPILACAK KENTLER ARASINDA İZMİR’İN OLMAMASINI BÜYÜK BİR EKSİKLİK OLARAK GÖRÜYORUZ.”

“9 ŞEHİRDE 10 ADET TABİİ KAYNAKLAR VE YENİLENEBİLİR ENERJİ LİSESİ AÇILACAKTI. BİR YILDIR SES YOK.”

“SEKTÖRDE YETİŞMİŞ ARA İŞGÜCÜ EKSİKLİĞİ HAD SAFHADA”

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 16 Mayıs 2018’de imzalanan protokol ile inşa edilmesi planlanan yenilenebilir enerji ve tabii kaynaklar liselerinin akıbeti belirsizliğini koruyor. Dönemin Bakanları Berat Albayrak ve İsmet Yılmaz’ın tören eşliğinde imzaladığı protokole göre; İstanbul, Hatay, Trabzon, Zonguldak, Kütahya, Artvin, Kahramanmaraş, Balıkesir ve Sivas’ta 16’şar derslikli inşa edilecek 10 okulun 3’ü Yenilenebilir Enerji Lisesi, 7’si ise Tabii Kaynaklar Lisesi olacaktı.

Yenilenebilir enerji sektörde yetişmiş ara işgücü sorununun had safhaya ulaştığına dikkat çeken Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen, kurulması planlanan 10 adet Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi’nin inşa edilmediğini söyledi.

 

// 12 BİN LİSEDEN SADECE BİRİ…

 

Türkiye’nin enerjide ithalata bağımlılığını ve kaynak çeşitliliğini sağlamada tek alternatifin yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları olduğunu hatırlatan Vatansever, “Ülkemiz ve geleceğimiz için böylesine kritik bir konuda gerek eğitim kurumu gerekse eğitimci eksikliğimiz çok fazla. 81 vilayetimizde yaklaşık 12 binin lisemiz var. Ancak bunlardan Yenilenebilir Enerjiye odaklanan sadece ve sadece bir meslek lisemiz bulunuyor. 2017 yılında açılan bu lisemiz Ankara Etimesgut’ta.” dedi.

Türkiye’nin Mayıs 2019 itibarıyla 7 bin 370 Megavat olan rüzgâr enerjisi kurulu gücü içinde İzmir’in payının 1405 Megavat ile ilk sırada geldiğine vurgu yapan Hüseyin Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı: