ENSİA’NIN GENÇLERİ “RÜZGÂR” GİBİ!

BASIN BÜLTENİ 27 EKİM 2023

  • ENSİA’NIN GENÇLERİ “RÜZGÂR” GİBİ!
  • ENSİA’NIN “YEŞİL YAKALI” GENÇLERİ
  • KARİYERİNİ ENERJİ SEKTÖRÜNDE ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN ENSİA GENÇ YAPILANMASINA KATILAN MÜHENDİS ADAYLARI, NORDEX ACCIONA’DA RÜZGÂR TÜRBİNİ TEKNİK EĞİTİMİ ALDI.
  • ENERJİ SANAYİCİLERİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ (ENSİA) BAŞKANI ALPER KALAYCI:
  • “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA, ÜLKESİNİ EN ÇOK SEVMENİN GÖREVİNİ EN İYİ YAPMAKTAN GEÇTİĞİNİ BİLİYORUZ. TÜRK ENERJİ SEKTÖRÜNE PIRIL PIRIL GENÇ MÜHENDİSLERİMİZİ KAZANDIRMAKTAN BÜYÜK GURUR DUYUYORUZ.”
  • ENSİA GENÇ KOORDİNATÖRÜ DOĞA KAYTANCI:
  • “İYİ EĞİTİM ALMIŞ VE KENDİSİNİ YETİŞTİRMİŞ BİR GENÇ MÜHENDİS, DÜNYANIN HER YERİNDEKİ TEMİZ ENERJİ PROJELERİNDE GÖREV ALABİLİR.”

113 kurumsal üyesi ile Temiz Enerji sektöründe Türkiye’nin en kapsamlı kümelenme merkezi olan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA); Makine, Enerji, Endüstri, Elektrik ve Elektronik gibi mühendislik alanlarında teknik eğitim alan ve yetkinliklerini geliştiren gençlerin sektöre işgücü olarak kazandırılmasına da katkı sağlıyor.

// NORDEX EV SAHİBİ OLDU

Dernek bünyesinde altı yıldır faaliyet gösteren ENSİA Genç yapılanmasına katılan mühendis adayı gençler, rüzgâr endüstrisinin küresel markası Nordex Acciona’nın katkısıyla düzenlenen “Rüzgâr Türbini Teknik Eğitimi”ne katıldı. ENSİA üyesi gençler, Dernek merkezindeki teorik eğitimin ardından, Nordex’in İzmir Atatürk OSB’de bulunan ve Türkiye’nin alanında en büyüğü olma özelliği taşıyan tesislerinde saha eğitimi aldı.

// “YEŞİL YAKALI” GENÇLER

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı yaptığı değerlendirmede, ENSİA Genç yapılanmasının temiz enerji sektörünün büyük ihtiyaç duyduğu mühendislerin yetiştirilmesine katkı sağladığına dikkat çekerek, “İnsan kaynakları literatürüne de giren ‘yeşil yakalı’ tanımlaması; yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarında üretim, montaj ve bakım süreçlerinde görev alan çalışanları kapsıyor. Başta rüzgâr ve güneş enerjisi sektörü olmak üzere tüm temiz enerji yatırımlarının ihtiyaç duyduğu mühendis ve ara eleman ihtiyacı her geçen gün artıyor. Sözgelimi küresel rüzgâr enerjisi sektöründe istihdam sayısı 2022 sonu itibarıyla yaklaşık 500 bine ulaştı. Sadece teknisyen boyutu ile tüm dünyada 2027’ye kadar 600 bin kişi daha istihdam edilecek. Güneş, jeotermal, biyokütle gibi kaynakların da işgücü ihtiyacı artıyor.  Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, ülkesini en çok sevmenin görevini en iyi yapmaktan geçtiğini biliyoruz. Türk enerji sektörüne pırıl pırıl genç mühendislerimizi kazandırmaktan büyük gurur duyuyoruz. Kurumsal Üyemiz Nordex Acciona’nın yöneticilerine, genç arkadaşlarımıza verdikleri destek nedeniyle çok teşekkür ediyorum” dedi.

// İŞSİZ KALMA İHTİMALLERİ SIFIRA YAKIN

ENSİA Genç Koordinatörü Doğa Kaytancı da, rüzgâr enerjisi sektörünü tanımak isteyen mühendislik öğrencilerinin, şayet belirli bir sayıya ulaşabilmeleri ve talep etmeleri halinde seçmeli ders olarak rüzgâr enerjisi eğitimi alabildiğini anımsattı.

Türkiye’nin 11 bin 600 MW seviyesindeki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2035 yılında 30 bin MW’a ulaşacağını anımsatan Kaytancı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ülkemizin Ulusal Enerji Eylem Planı’nda yer alan bu hedef, geçen 25 yılda yapılan yatırımın yaklaşık üç katının önümüzdeki 12 yılda yapılacağını bize gösteriyor. Bu yatırımların her aşamasında görev yapacak yeşil yakalı çalışanları şimdiden yetiştirmemiz gerekiyor. Ülkemizde sayıları giderek artan rüzgâr enerji santrallerinde bakım, montaj, onarım gibi faaliyetleri gerçekleştiren mühendis ve teknisyenlerin işsiz kalma ihtimalleri uzun yıllar sıfıra yakın olacak. Bu alanda kendisini donatan ve yabancı dilini geliştiren genç arkadaşlarımız, sadece Türkiye’de değil dünyanın hemen her yerindeki projelerde görev alabilecek.”