Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği Projesi

“Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği” projesi “Avrupa Yeşil Mutabakatına Yönelik Sivil Toplum Eylemi” kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Derneğimizin yürütücüsü olduğu Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği ve İtalya’dan Co.Svi.G. Scrl’nin ortak olarak yer aldığı projemizin iştirakçileri ise; İzmir Kalkınma Ajansı, İz Enerji ve Yenilenebilir Enerji Birliği Eurosolar Türkiye’dir.

AB’den iyi uygulamaları aktararak Sivil Toplum Kuruluşlarının, İhracat yapan veya yapmak isteyen sektörlerin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve Karbon Yönetimi konusundaki kapasitelerini artırmayı hedefleyen projemiz 2024-2027 yılları arasında yürütülecektir.

Hedef kitlesi; Türkiye ve AB’deki Sivil Toplum Kuruluşları, Temiz enerji ve demir-çelik alanında çalışan şirketler, Kamu Kurumları olan projemizin özel hedefleri;

● AB’den en iyi uygulamaları aktararak “Karbon Yönetimi” ve “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” konusunda kümelerin kurumsal ve operasyonel kapasitelerini artırmak.
● Küme üyelerinin kapasitelerini artırarak “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” ve “Karbon Yönetimi” konusunda hazırlıklı olmalarını sağlamak.
● AB Yeşil Mutakabatı doğrultusunda ulusal mevzuatın hazırlanmasında Kümelerin karar alma süreçlerine aktif katılımını desteklemektir.

3 yıl boyunca yürütülecek faaliyetler:

1.Kıyaslama ve Deneyim Paylaşımı Faaliyetleri
● AB’ye Çalışma Ziyaretleri
● Türkiye ve İtalya’da Atölye Çalışmaları
● Farkındalık Artırma Eğitimleri

2.Kapasite Geliştirme Faaliyetleri
● Küme Üyelerine Yönelik Danışmanlık ve Eğitim Faaliyetleri
● Sektörel Bazda Odak Grup Toplantıları
● Sektörel Yol Haritalarının Hazırlanması

3.Lobicilik Faaliyetleri
● Kamu Kurumu ve Bakanlık Ziyaretleri
● Kamu Kurumları ve Bakanlık Temsilcileri ile Odak Grup Toplantıları
● Strateji ve Öneri Dökümanının Hazırlanması
● Uluslararası Karbon Yönetimi Zirvesi

Projenin beklenen çıktıları ise;
● AB Yeşil Mutabakatının “Karbon Yönetimi“ ve “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması“ konusunda kümelerin, organizasyonel ve kurumsal kapasitelerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi.
● Türkiye ve Avrupa Birliği arasında sektörel işbirliklerinin artırılması.
● AB’den Türkiye’ye iyi uygulamaların aktarılması ve ülkeler arasında bilgi alışverişi yapılması.
● AB Yeşil Mutabakatı doğrultusunda kümelerin, hazırlanacak mevzuatların yasama ve karar alma süreçlerine aktif katılımının desteklenmesi şeklindedir.